Ny skiva och ny bok!
I november 2020 släppte Staffan det episka albumet ”Mordet i Nürnbergbryggeriet” om att mord som faktiskt begicks i hans hus år 1836.
– I korta drag handlar det om drängen Carl Pehrsson som september 1835 kom till Stockholm från Horns socken i Östergötland. Han fick så småningom jobb på Nürnbergbryggeriet, som då ägdes av en löjtnant Johan Gustaf Wertmüller och drevs av hans son Carl Johan Wertmüller. Den sistnämnde var en mycket hård arbetsgivare. Husaga var tillåten enligt lag, något som den unge Wertmüller utnyttjade genom att konstant misshandla sina anställda. Dessutom fick dom alldeles för litet att äta. Drängarna var missnöjda men enligt lagen kunde inte en anställd bryta sin anställning förrän han jobbat den överenskomna tiden.
Carl Johan Wertmüller var mycket musikalisk och kulturellt intresserad och kanske var det hans frustration över att tvingas driva sin fars bryggeri, som gick ut över hans arbetare och framför allt Carl Pehrsson. Den 18 januari 1836 kom han hem efter att med sin fästmö deltagit i en musikalisk soaré med Fredrik Berwald i Börssalen i Stockholm. Det var strax före midnatt och någon hade tänt en lykta i bryggeriet. När Carl Johan gick upp för att kontrollera väntade Carl Pehrsson, som tröttnat på att bli misshandlad, i trappan. Han slog med en påk ihjäl sin arbetsgivare, sänkte ner honom i ett ölkar och flydde från staden. Han greps sex dagar senare i Norrköping dit han flytt, fördes till Stockholm och dömdes sedermera till döden genom halshuggning.
Domen verkställdes den 6 augusti på Skanstulls avrättningsplats inför 5 000 åskådare. ”…till fots, till häst eller i ekipage för att åse detta sinnes-skakande rysliga skådespel” som en tidning rapporterade. Hans öde ledde till en debatt om husaga och villkoren för anställda och husagan avskaffades efter en motion av Lars Johan Hierta (Aftonbladets grundare) år 1858.
Som konsert bjuder ”Mordet i Nürnbergbryggeriet” på rysningar, tårar och skratt och ger en bild av ett Sverige i en brytningstid där orättvisorna och klasskillnaderna blir allt mer uppenbara för befolkningen. Publiken bjuds på historien berättade från början till slut i skepnad av dramatiska mellansnack och 13 sånger.
Hösten 2020 släpptes även boken ”Du går alltid ensam”, en antologi med alla Staffans texter åren 1995-2020, med självbiografiska inslag och med förord av Lars Norén.
Med en snart 30 år lång musikkarriär bakom sig har Staffan med åren blivit en av våra säkraste och mest sevärda liveakter. Hans musik har resulterat i grammisar, rockbjörnar och odödliga svenska klassiker som ”Fanfar”, ”Lilla Fågel Blå” och ”Fiskarna I Haven”. Jo, den senare är också Staffans. Förutom solokarriären har Staffan Hellstrand skrivit låtar till och tillsammans med en mängd artister – från Lasse Winnerbäck och Olle Ljungström via Latin Kings och The Nomads till Lena Nyman, Bodil Malmsten, Lisa Nilsson, Sven-Ingvars, Uno Svenningsson och många fler, till och med det svenska fotbollslandslaget.
Under corona-sommaren 2020 gjorde Staffan en streamad konsert i Sonika Studio som lockade stor publik på över 20 000 tittare och fick fina recensioner.