Vad är jojk, vad är skillnaden på jojk och sång? Kan man jojka en hare? I denna workshop får barnen träffa den grammisnominerade samiska artisten Sara Ajnnak som med envishet, tålmodighet och jävlar anamma återerövrat ett nästan utraderat kulturarv.
Om Sara Ajnnak
Artist med en passion för jojken. En teknik och tradition som hon förfinat genom åren och utvecklat i samband med sina texter och kompositioner.
”När jag lärde mig jojka hade jojken för länge sedan försvunnit i min familj. Jag satt i timtal och lyssnade på gamla inspelningar samtidigt som jag härmade ljuden av de gamla rösterna. Jag försökte lära mig hur jag skulle forma munnen och använde rösten för att få fram de olika glidtonerna som jag hörde i jojken. Att lära sig jojka tar mer än bara en timma, men att skapa förståelse för konstformen, filosofin och tekniken, behövs bara en timma.”
Ett sätt att minnas
Jojk är ett ett sätt att minnas, att förnimma det som varit genom att drömma sig bort i nuet med rösten som redskap. Jojk är en samisk tradition som överförts från generation till generation, med information om både landet, djuren och människorna. Jojken är en av Europas äldsta sångformer och mycket mer än bara ett sätt att använda rösten på. Melodierna innehåller starka känslor, avancerad rytmik, dolda berättelser och budskap, minnen från både händelser, djur och människor. När koloniseringen av Sápmi påbörjades på 1600-talet och kyrkan gjorde sitt intrång i norr bannlystes jojken från kyrkorna – det sågs som ett verktyg att åkalla djävulens krafter och skulle med alla medel förintas.
Workshop för barn 4-6 år
Låt barnen få en inblick i den uråldriga jojktraditionen. Under en timma får barnen tillsammans med Sara utforska jojken som uttrycksform. Hur jojkar man egentligen en hare eller björn? Tillsammans utforskar de skogens olika ljud, läten takter och toner. Samtidigt som de närmar sig de olika djur som finns i Sápmi lär de sig skillnaden på sång och jojk. Under lekfullhet får barnen en inblick i hur kropp och röst sitter ihop och utmana sig själva att prova på något nytt.
Workshop Ungdom
Utforska kroppen och rösten som verktyg. På ett lekfullt sätt närmar vi oss jojken och bekantar oss med vår röst. Under en timma får gruppen inblick i jojkens historia och bakgrund. Tillsammans lär vi oss nya jojkar och skapar nycklar till nya.