Årets divertissement på Nobelbanketten den 10 december låter sig inspireras av att Stadshuset firar sitt hundraårsjubileum och av all den musik som ekat mellan Blå hallens väggar genom det gångna århundrandet. Det finns även flera andra tillfällen under Nobelveckan att njuta av musik, som vid prisutdelningen, konserten och vid årets ljusfestival.
Årets Nobelbankett sammanfaller med Stadshusets hundraårsjubileum. Det inspirerar kvällens divertissement som utgår från temat eko. Det handlar om det konkreta ekot av ljudvågor som studsar mellan byggnadens höga väggar, men också om historiens eko som når oss i vår samtid och ekot som årets festligheter skickar vidare mot framtiden. Linus Fellbom står tillsammans med Magnus Lindgren för konstnärlig ledning för divertissementet under banketten.
”Nobelfesten är en sagolik tillställning och divertissementens funktion är, som alltid, att bidra till att förhöja den hissnande upplevelsen”, berättar Linus Fellbom. ”Vi blandar genrer och tidsepoker, men nytt för i år är att vi dyker ner i det som i musikaliska termer kallas för groove eller rythm, bland annat genom Blacknuss medverkan. Att ställa sig upp och dansa under själva banketten är kanske inte helt reglementsenligt, dans bjuds det enligt traditionen in till i Gyllene salen efter att taffeln brutits. Men med årets divertissement kommer vi försöka väcka gästernas danslust redan vid sittande bord.”
Medverkar gör 14 musiker ur Västerås Sinfonietta, 35 sångare från Västerås musikklassers flickkör vid Fryxellska skolan, tre musiker från ett av Sveriges funkscens främsta band Blacknuss, samt operasångerskan Elisabeth Meyer. Allt under ledning av Magnus Lindgren, som även står för arrangemang samt spelar flöjt och saxofon.
Nobelprisutdelningen på Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna står för musiken vid Nobelprisutdelningen den 10 december, och leds av Alexander Hanson. Sopranen Julia Sporsén är sångsolist vid prisutdelningen. Bland annat framförs musik av Valentin Silvestrov, Hector Berlioz och Edvard Grieg.
Nobel Prize Concert
Årets konsert för samman den världsberömda dirigenten Esa-Pekka Salonen och den hyllade violinisten Julia Fischer tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Den 8 december uppförs Boccherini, Brahms och Ravel på Konserthusets scen. Publiken får också lyssna till verk av den unga, uppmärksammade kompositören Gabriella Smith. https://www.nobelprize.org/nobel-prize-concert-2023/
Ljusfestivalen Nobel Week Lights
Den 9 december bjuder Adolf Fredriks kyrkas kammarkör in till en magisk musikupplevelse. Fonden utgörs av konstverket Firefly Field av designstudion Studio Toer som är en av sjutton installationer under ljusfestivalen. Vintersånger om ljus och mörker kommer att ljuda bland konstverkets hundratals eldflugor som svävar i decemberkylans mörker. Upplevelsen äger rum på Skeppsholmen vid konstverket. https://nobelweeklights.se/event/ljuskoren/
Nobel Week Dialogue
Under årets konferens i Göteborg den 9 december uppträder orkestern Dream Orchestra. Orkestern bildades 2016 och består idag av 184 barn från 18 länder. Många kom till Sverige hösten 2015, andra har bott i landet hela sitt liv. Musikern Diva Cruz kommer även att spela.
nobelprize.org/future-of-migration
Pressbilder:
Pressbilder återfinns på https://nobelprize.org/press-images-nobel-week-2023
För ytterligare information kontakta:
Rebecka Oxelström, presschef, press@nobelprize.org +46812208445
Nobelstiftelsen
Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som bildades år 1900 med utgångspunkt i Alfred Nobels testamente och de grundstadgar som fastställdes i anslutning till testamentet. Nobelstiftelsens primära syfte är att säkra att intentionerna i testamentet uppfylls. Stiftelsen ansvarar för att förvalta Alfred Nobels förmögenhet på ett sådant sätt att den ekonomiska basen för Nobelpriset säkras i ett långsiktigt perspektiv och oberoendet garanteras för de Nobelprisutdelande institutionerna i deras arbete med att utse pristagare. Vidare är det Nobelstiftelsens uppdrag att förvalta och utveckla de varumärken och immateriella tillgångar som har byggts upp under Nobelprisets drygt hundraåriga historia.
© Nobelstiftelsen 2023. Nobelpriset®, Nobel Prize® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.