Northern Resonance har hela världen som spelplats, trots – eller kanske tack vare – att grunden i trions musik är den nordiska folkmusikmyllan. Det Grammis-nominerade debutalbumet från 2020 följs nu upp av ett ny samling låtar och en omfattande världsturné över fyra kontinenter.
Trion – bestående av Anna Ekborg Hans-Ers (viola d’amore), Jerker Hans-Ers (hardangerfela) och Petrus Dillner (nyckelharpa) – har på det kommande albumet ”Vision of Three” utvecklat både arrangemang och ljudbild till något än mer genomarbetat.
”Vår första skiva bestod av en repertoar som vi skrev tillsammans när vi började spela tillsammans”, berättar Anna Ekborg Hans-Ers.
”Det var ett prövande av sättningen också, ett test hur instrumenten fungerade ihop”, fyller Petrus Dillner i.
”Sedan dess har vi fått utforska det här under en längre tid och genom det landat mer i vårt sätt att skriva och arrangera.”
Liksom komposition och arrangemang utvecklats på ”Vision of Three” har även ljudbilden tagit flera steg i en ny riktning, något som påverkats både av att inspelningen tilläts ta längre tid och av att ljudteknikern Jeroen Geerinck blev som en extra bandmedlem i processen.
”Den här skivan är mer arbetad, producerad som om det vore en popskiva”, fortsätter Anna. ”Det var någonting mer traditionellt över första skivan; inspelad live, inga pålägg, en väldigt akustisk skiva. Den här gången har verkligen producerat och lärt känna vad vi tycker om för sound på sättningen.”
Northern Resonance tillbringar stora delar av sin tid på turné internationellt, vilket vittnar om ett allt större intresse för instrumental musik generellt och nordisk folkmusik specifikt. Bandets livekonserter kännetecknas av explosiv energi. Hur bandets musik tas emot och uppfattas skiljer sig åt beroende på vart publiken befinner sig. Jerker Hans-Ers menar att det det beror både på hur det låter och hur det visuellt ser ut:
”Vissa som hör oss tänker väldigt mycket på tidig musik eller kammarmusik, andra på svensk folkmusik som de brinner väldigt mycket för. Så fort man lämnar Sverige så blir instrumenten väldigt exotiska också, både soundet från dem och hur de ser ut. Inte många har mött de här instrumenten, skulle jag vilja påstå.”
Även på hemmaplan växer intresset – både i mer traditionella former och i förgreningar som hämtar inspiration från olika populärkulturella genrer och strömningar. Folkmusiken tar sig in i både konsertsalonger och nattklubbar. ”Vision of Three” och Northern Resonance som helhet avspeglar det här utsuddande av gränser mellan genrer som uppstår när en ny generation hittar sin musik.
”Vi har märkt att det är många som har börjat nå ut mer med folkmusiken. Nya generationer ser att det är en så himla bredd, att det finns både den här arkivmusiken, äldre spelmän, solotraditionerna, men att det också finns en mer moderntolkning. Och att det finns det här gemenskapen och hela subkulturen som kommer med den. Så känns det också som att det är många som blir väldigt positivt överraskade och får upptäcka en värld som är ganska annorlunda från vad de kanske trodde från början”, avslutar Anna.
Northern Resonances album ”Vision of Three” finns ute den 12:e januari via streaming/CD och följs av en längre turné med datum i bland annat Australien, USA, Chile, Colombia, Storbritannien, Tyskland och Sverige.