Sara Ajnnak lägger nu en intensiv och inspirerande höst bakom sig genom att hitta tillbaka till pulsen hemma i Sápmi. Hennes familj är renskötare, och just nu påbörjar renhjordarna sina flyttningar ner till vinterlandet.
Denna förankring i Sápmi är en central del av Saras liv och kreativa arbete, där hennes starka engagemang för att lyfta den samiska musiken och kulturen syns både nationellt och internationellt.
Engagemang för ungdomar och urfolk
Under hösten har Sara varit en drivande kraft i flera projekt som syftar till att stärka samiska ungdomar och skapa kreativa plattformar. Ett av dessa projekt är Creative Europe-projektet Lingotell, där ungdomar från Sápmi, Holland och Ungern utforskat metoder för ”restorying”.
Sara har agerat kreativ mentor och lett samiska ungdomar genom en process där de fått utforska sin kreativitet och kulturarv genom musik.
I sin roll som mentor har Sara också varit en brygga mellan unga samiska musiker och ETHNO Sverige, som skapat möjligheter för unga urfolksmusiker från Sápmi, Aotearoa och Turtle Island att mötas i Sápmi för att utbyta kultur och växa musikaliskt. Sara reste sedan till ETHNO USA som mentor för unga musiker från Sápmi, där hon fortsatte att bygga broar och inspirera till musikaliskt samarbete över nations- och kulturgränser.
Hösten tog henne vidare till WOMEX, en av världens största mötesplatser för folkmusik. Sara har under flera år arbetat för att lyfta urfolksmusiken internationellt och blivit en ledande röst för samisk musik på världscenen. Här deltog Sara i PAN Indigenous-panelen, där fokus låg på att skapa en deklaration som ska främja och utveckla möjligheterna för urfolksmusik internationellt.
”Jag ser att det finns ett behov av att strukturellt stärka urfolksmusiken. Urfolk och vår kunskap är en viktig del i den globala omställning som sker just nu. Vi måste prioritera och genom att inte ta mer än vad vi behöver kan vi skapa förutsättningar för kommande generationer. Hållbarhet handlar om grundläggande urfolkskunskaper: att leva i harmoni med naturen är förutsättningen för framtiden”
Konstnärliga framgångar
Under hösten har Sara även hänfört publik både i Sverige och internationellt. På Folkelarm i Oslo öppnade hon sin konsert med de starka orden: ”Jag är inte här för att underhålla er, jag är här för att dela min medicin, musiken.” Den karismatiska inledningen satte tonen för en trollbindande konsert där publiken bjöds in till en resa i Sápmis tecken. Sara blandade sorg, glädje och styrka med sin unika scenpersonlighet och förmedlade musiken som en läkande kraft. Samtidigt har hon under året fortsatt att utveckla sitt konstnärliga uttryck genom flera spännande samarbeten, som snart kommer att bli officiella.
Framtidens musik i Sápmi
Ett annat viktigt initiativ var Saras deltagande i Arctic Pulse första träff i Kautokeino, Norge. Här samlades musikproducenter från de arktiska regionerna i Sápmi för att diskutera hur arktisk musik kan stärkas genom hållbara turnéer, lokala infrastrukturer och konstnärliga samarbeten. Fokus låg på att skapa en mer hållbar framtid för musik i norr, där Sara ser stora möjligheter att utveckla både
musiken och samisk kultur.
Sammanfattning och blick framåt
Denna höst har varit en tid för kreativt arbete, internationella samarbeten och starkt engagemang för Sápmis framtid. Genom sitt arbete med ungdomar, sina framträdanden och sitt deltagande i viktiga paneler och nätverk, har Sara Ajnnak fortsatt att sätta Sápmis musik och kultur på den internationella kartan.
Nu ser hon fram emot en vinter där hon både får fortsätta förvalta sina konstnärliga projekt, spendera tid i skog och mark samt och blicka framåt mot nya spännande möjligheter att dela sin musik och sitt budskap med världen. Sara är en helande kraft som genom musiken delar sin djupa kunskap från naturen och melodierna från markerna.
Sara Ajnnak bokas av
Hilda Sandgren
hilda@mtaprod.se